8 tips bij eczeem en droge huid
Je hebt eczeem en het enige wat op dit moment voor jouw helpt is de (hormoon)crème van de arts. Je denkt er nooit vanaf te komen. Crèmes helpen
Bij eczeem is de barrière van de huid verstoord. De huidcellen liggen normaal als gesloten dakpannetjes op elkaar en beschermen daardoor de huid goed tegen invloeden van buitenaf.
Bij eczeem staan de dakpannetjes als het ware iets open zodat invloeden van buitenaf naar binnen kunnen en andersom ook zodat de huid enorm gaat uitdrogen met alle irritaties die erbij komen kijken. Roodheid en jeuk is het veelvoorkomend probleem en kan je zelfshelemaal in de macht nemen.
Je hebt bouwstoffen in de huid nodig om de barrière te verstevigen. Het vocht en vetgehalte breng je hierdoor weer op peil waardoor klachten kunnen worden verminderd.
De huid barrière zorgt er ook voor dat je een natuurlijke bescherming tegen de zon krijgt zodat je niet zo snel verbrand en lekker van het zonnetje kan genieten. Je gebronsde huid houd ook nog eens je mooie kleurtje langer vast. Let wel op dat jij je altijd goed insmeert met een zonnebrandcrème met een minimale factor van SPF30. Deze kun je eventueel bij je huidspecialist aanschaffen.
We zien ook wel dat uitscheidingsorganen zoals lever, nieren en darmen uit balans zijn. Anderzijds zijn het een tekort aan voedingsstoffen die superbelangrijk zijn voor een goede gezondheid van de huid.
De bouwstoffen zoals Hyaluronzuur, Ceramiden, MSM, Vitamine C, Biotine, Zink, Chondroïtine en Glucosamine worden naar je huid gevoerd daar waar ze het hards nodig zijn en de huid gaan verbeteren. Je neemt ze dagelijks in totdat je huidprobleem opgelost is. Je merkt al gouw dat je huid niet meer gaat jeuken wat al erg aangenaam is.
De bouwstoffen die ik net noemde zitten in het setje SkinHydrate & EpidermOil van Laviesage. Laviesage zijn voedingssupplementen voor de huid.
8 tips bij eczeem en droge huid:
- Zorg voor voldoende omega 3. Deze zit onder andere in roomboter. In ander soorten boter zoals halvarines zit veel omega 6. Zelfs in becel! Kijk niet naar de reclame op de voorkant maar draai het product altijd om naar de achterkant. Omega 3 zit o.a. ook in vette vis zoals zalm en haring.
- Bij eczeem zie ik vaak een tekort aan het vetzuur gammalinoleenzuur.
Gammalinoleenzuur is van belang is voor de aanmaak van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stofjes die o.a. de ontstekingsgraad beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de afgifte van histamine bij jeuk. Door een tekort aan dit vetzuur heeft het lichaam als het ware minder grip op deze ontstekingen die weer voor huidklachten kunnen zorgen. Tip: teunisbloem olie bevat grote hoeveelheden van dit vetzuur en is ook heel goed in te zetten bij eczeem. - Laat een NAET allergietest doen. Hieruit komen vaak onverwachte allergieën voor voedsel bijvoorbeeld waar je darmen en dus je huid op reageren. Reserveer hier je afspraak.
- Zorg ervoor dat je zo puur mogelijk eet. Geen bewerkt eten zoals wat er uit een pakje komt. Je kan globaal de buitenste ring van de supermarkt pakken. Vaak wat er in de binnenring staat is bewerkt. Eet veel groente en neem fruit.
- Gebruik parfumvrije producten. Parfum irriteert de huid aan de buitenkant.
- Vermijd producten met alcohol.
- Zorg ervoor dat je voldoende bouwstoffen in je lichaam krijgt om je huid optimale conditie te krijgen
- Vermijd melk, soja en tarwe. Voor vervangende producten verwijzen wij je door naar het (kook)boek van Rineke Dijkinga.
Verschillende soorten eczeem die behandeld kunnen worden:
- Constitutioneel eczeem, atopisch eczeem genoemd wordt dit ook wel
- Atopisch eczeem ,ook wel constitutioneel eczeem genoemd
- Seborroïsch eczeem, is vooral aanwezig op de hoofdhuid
- Contact eczeem, dit is een allergische reactie van de huid op een bepaalde stof
- Dyshidrodisch eczeem, aanwezig op handen en voeten
- Dauwworm, atopisch of constitutioneel eczeem bij baby’s
- Nummulair eczeem, komt vaak voor op armen en benen
- Dermatitis herpetiformis, een vorm van eczeem die vaak samenhangt met glutenallergie
- Berg, een vorm van sebboroïsch eczeem die veel voorkomt bij onder andere pasgeborenen
- Hypostatisch eczeem, slechte een doorbloeding in de (onder)benen
Voeding heeft invloed op de huid.
Wij van Mijn Huidspecialist adviseren daarom het kookboek van Rineke Dijkinga. In te zetten voor alle huidproblemen. Rineke Dijkinga is specialist op het gebied van voeding en klachten.
”Wat de vader van een ziekte ook is, de moeder is altijd een slechte voeding.” (Hippocrates)
Lees meer over de Skinhydrate en Epidermoil.
Lees meer over huidverbetering van de opperhuid.