> Wat is maskne?

Door het dragen van mondmaskers of gezichtsmaskers, wordt een nieuw fenomeen ontdekt: Maskne.


Toch is het al langer aanwezig, want mensen die voor deze pandemie al (langdurig) gezichtsmaskers droegen, waren al reeds bekend met de nadelige effecten van mondneusmaskers.

Maskne, wat de medische term voor acne mechanica is, is een huidaandoening die helaas veroorzaakt wordt door overbelasting en wrijving op de huid. Het opzetten van mondmaskers zorgt voor een toename van wrijving, warmte  en afscherming. Samen met een vochtige omgeving door ademen, zweten of praten is dit een perfect recept voor puistjes.


Het ontstaan of verergeren van acne komt ook door de temperatuur die verhoogd is en die meer talgproductie veroorzaakt: de talgproductie stijgt ongeveer met 10% bij elke stijging van 1°C. Bij langdurige afdekking, warmte en zweet kan het ervoor zorgen dat de huid droog, jeukt en ruw wordt.

Acne is niet de enige huidaandoening die door maskerdragers wordt gemeld.


Andere veel voorkomende huidproblemen met mondmaskers kunnen zijn:

- Allergisch contact dermatitis: sommige mondmaskers kunnen een chemische stof bevatten die een allergische reactie veroorzaakt. Bronopol en formaldehyde kunnen erin voorkomen.

- Seborrheic dermatitis 

- Rosacea: kan verergeren door hitte en stress, het dragen van een masker kan een flare-up veroorzaken.

- Folliculitis: dit kan ontstaan wanneer bacteriën of gist de haarzakjes infecteren.

- Schilferende plaques, hardnekkige roos en een ontstoken huid.Maar wat kunt u eraan doen? Om maskne onder controle te houden, zijn er verschillende mogelijkheden die verlichting zouden kunnen geven. Hierbij een aantal tips van ons voor thuis en in de kliniek.


KLINIEK TIPS

- Bij maskne is een Bio Peel (kruidenpeeling) behandeling aangeraden. De kruiden zuiveren de huid en triggeren het herstelvermogen van de huid.

- Puistjes ‘s avonds aan te stippen met een crème met benzoyl peroxide.

- Ook de Enzyme behandeling helpt maskne te verminderen. Opgestapelde dode huidcellen en afvalstoffen worden afgevoerd, het zuurstofniveau wordt verhoogd en de acne wordt teruggedrongen.

- Een salicylzuurpeeling is bij maskne aan te raden om de poriën schoon te maken en dode huidcellen eraf te krijgen. Dit kan eventueel ook plaatselijk aangebracht worden. Salicylzuur dood meteen alle bacteriën in de huid.

- Microneeding om eventueel littekentjes te behandelen.


VOOR THUIS:

- Houdt de huid goed schoon en reinig met een gel cleanser. Reinigen voordat u het gezichtsmasker opzet voorkomt het insluiten van onzuiverheden.

- Gebruik producten die de vochtbalans herstellen, zoals hydraterende crèmes en serums met hyaluronzuur.

- Vermijd producten met een hoog siliconengehalte. Siliconen sluiten de huid gedeeltelijk af en samen met een masker zorgen zij ervoor dat de huid niet optimaal kan ademen.

- Vermijd het gebruik van foundation. Make-up onder een gezichtsmasker verstopt de poriën en kan de klachten erger maken.

- Gebruik dagelijks een schoon masker. Eenmalige gezichtsmaskers (het woord zegt het al), zijn echt voor eenmalig gebruik.

- Verzorg de huid 's ochtend en ’s avonds net als tanden poetsen. Een goed gereinigde huid ziet er frissen uit en blijft jonger.

- Drink voldoende water om het vochtniveau op peil te houden en uitdroging tegen te gaan.


Wilt u graag advies voor een mooie huid?

Wij bieden home treatment paketten aan voor thuis. Coronaproof thuis behandeling met peeling van professionele sterkte.


U kunt online een afspraak reserveren of bellen voor advies.