> 6 tips voor een mooie huid

Wat betekent het allemaal?

De verpakkingen van cosmeticaproducten staan vaak vol met indrukwekkende termen. De meeste zijn zo ingeburgerd dat je je niet eens meer afvraagt wat ze nou precies betekenen. Een overzicht.


Hypoallergeen

De stoffen en materialen in het product brengen slechts een minimaal risico van een allergische reactie met zich mee. 

Allergene stoffen

Allergenen zijn natuurlijke, kunstmatige en chemische stoffen, die allergische reacties kunnen veroorzaken, zoals hooikoorts, astma of huidreacties. 

pH-neutraal

Het vetlaagje op je huid heeft een bepaalde zuurgraad die voorkomt dat schimmels en bacteriën in de huid doordringen. Als een product pH-neutraal is, wil dat zeggen dat het product dezelfde pH-waarde heeft als de huid. Dat zorgt dat de zuurgraad niet wordt aangetast en haar beschermende functie behoudt. 

Conserveringsmiddelen

Conserveermiddelen zijn stoffen die zorgen dat een product lang houdbaar blijft.  Aan cosmetische producten worden vaak conserveringsmiddelen toegevoegd, omdat ze schimmeldodend en bacterieremmend werken. Dit verlengt de houdbaarheid van de producten. Parabenen zijn concerveringsmiddelen.

Hydraterend

Hydraterend staat voor vochtregulerend. Door een hydraterende crème te gebruiken, voorkom je uitdroging van de huid. De crème stimuleert de vochtopname van de huid.

Ongeparfumeerd

Is een product ongeparmumeerd, dan gaat het om producten zonder toegevoegd parfum. Ongeparfumeerd is niet hetzelfde als reukloos. Het product kan van zichzelf een geur hebben. 

Sommige mensen gebruiken ongeparfumeerde stoffen, omdat ze allergisch zijn voor de toegevoegde geuren. Anderen, omdat ze de geur van hun eigen parfum niet willen overstemmen.

Ongeparfumeerd betekent overigens niet dat het product geen allergie kan veroorzaken. Er kunnen toch nog stoffen in zitten die een allergische reactie veroorzaken.

Als er parfum op de verpakking staat, kan dit ook om een natuurlijk parfum gaan. Bijvoorbeeld een extract van een etherische olie.

Dermatologisch getest

Voordat een product op de markt komt, worden er vaak proeven op vrijwilligers gedaan. Zo kan uitgesloten worden dat het product overmatig irriterend is. Om aan te geven dat deze test verricht is, vermelden fabrikanten de term 'dermatologisch getest' op hun verpakking.

Dit zegt alleen niets over de resultaten van dit onderzoek. Het kan betekenen dat een product wel getest is, maar dat de resultaten niet positief waren. De term 'dermatologisch getest' zegt eigenlijk vrij weinig. Ook omdat de kans op huidreacties tevens afhangt van, bijvoorbeeld een aanleg. Of van het gebruik in combinatie met andere producten.

Niet comedogeen

Comedonen zijn mee-eters. Mee-eters worden veroorzaakt doordat poriën verstopt raken. Niet comedogeen betekent dat het product de poriën niet verstopt, waardoor er minder kans is op mee-eters. Het probleem bij deze term is dat elke fabrikant een eigen visie heeft op welke stoffen wel en juist niet comedogeen zijn. Er zijn geen richtlijnen voor.